23 Eylül 2009 Çarşamba

Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı sınavı soruları

Artık okul müdürleri, müdür yardımcıları sınavla atanacak.



Bakanlığın 5 yıl önce kaldırdığı sınavla yönetici atama sistemi yeniden hayata geçiyor.

Haksızlığa uğradığını düşünen müdür adayları rakiplerine “hodri meydan” deyip, öğrencilere ter döktürdükleri sınav sıralarında kozlarını paylaşacak…

60 ve üzerinde puan alanlar yöneticilik vizesi alacak…

İyi olan atanacak.

Atanamayan kaderine razı olacak.

Danıştay’ın bakanlığın yaptığı atama uygulamalarını adil bulmaması nedeniyle asaleten atama yapılamayan 30 binden fazla okul vekaleten yönetiliyor. Bakanlık bu yönetici krizini adalet ölçülerine uygun çözebilmek için bir yönetmelik çıkardı. 13 Ağustos 2009 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Artık müdür, müdür yardımcısı atamaları “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” kurallarına göre yürütülecek…

Bundan böyle “Ben müdür olmak istiyorum” diyen müdür olamayacak.

Yönetmeliğe göre “müdür olmak istiyorum” diyen sınavına girecek, ter dökecek, kazanırsa müdür olacak. Tabii kazanması için de çalışması lazım…

Yok öyle artık yan gel yat, torpilini bul, müdür ol…

Bu daha adil değil mi?

Peki sınavlar ne zaman uygulanacak? Sınava katılmak isteyenler nereye nasıl başvuracaklar?

Müdür Yardımcılığı sınavı 31 ekim Cumartesi, müdürlük sınavı 1 kasım Pazar günü yapılacak… Bilgisine güvenen aday iki sınava da katılabilecek…

Sınav için başvurular 5-9 ekim tarihleri arasında http://www.meb.gov.tr/ adresinden yapılacak.

Büyükşehirler ile Van, Zonguldak, Trabzon, Elazığ ve Malatya sınavın uygulanacağı merkezler olacak.

İsteyen öğretmen sınava girebilecek mi?

Genel kuralların dışında bazı kısıtlamalar var. Örneğin; bu sınava katılabilmek için bakanlık kadrolarında en az üç yıl çalışmış olmak, son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak, son üç yıl içerisinde adli veya idari soruşturma sonucu yöneticilik görevinden alınmamış olmak gibi… Müdürlük sınavı için en az bir yıl müdür yardımcılığı yapmış olmak gerekiyor.

Sorular nereden gelecek?

Asıl soru bu… Eee “ne oldum değil, ne olacağım demeli” sözünü boşuna söylememiş atalarımız. Sen misin zavallı öğrencileri kazık sorularla inim inim inleten, buyur böyle, inleme sırası sende (Ben bu sınava katılmayı düşünmediğimden rahat rahat yazıyorum)… Diyorsam da sınava giren öğretmenlerin tamamına yakınının 60 puanı aşacağını düşünmekteyim.

Altmışı aşarlar da; sorular nereden gelir?

Müdür yardımcılığı sınavında soruların %10’u Türkçe-dil bilgisinden, % 5’i Resmî yazışma kurallarından,

% 10’u Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik’ten, %9’u T.C. Anayasası’ndan, % 6’sı Genel Kültürden, % 60’ı ki ağırlık bu alanda; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu dâhil görevin gerektirdiği diğer temel mevzuattan gelecek..

İlginçtir müdürlük sınavında soruların dağılımı ve ağırlığı değişiyor. Şöyle ki; Türkçe-dil bilgisi %10,

resmî yazışma kuralları % 4, halkla ilişkiler ve iletişim becerileri % 4, okul Yönetimi % 4, yönetimde insan ilişkileri % 4, okul geliştirme % 4, eğitim ve öğretimde etik % 5, Türk İdare sistemi ve protokol kuralları % 5, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dâhil görevin gerektirdiği diğer temel mevzuat % 60 şeklinde uygulanacak…

Basit bir ifadeyle sınavda 100 soru sorulacaksa konuların karşısında verilen yüzdelik pay soru sayısına denk gelmektedir.

Soru konu dağılımından anlaşıldığı üzere mevzuatı iyi bilenler bu işi kotaracak… Müdür ve müdür yardımcısı adayı arkadaşlarıma bir nebze yardımım olsun diye gece gündüz bilgisayar başında çalışıyorum. Ordan buradan mevzuatı derleme uğraşındayım. Beni en çok zorlayacağını düşündüğüm 657 sayılı Devlet Memuları Kanunu… Okumakla bitmez… İntten özet aradım. Uzun uğraşlarım meyvesini verdi. Aradığımı buldum. Hem de sunu şeklinde… Bursa Valiliği Disiplin ve Hukuk Bürosu hazırlamış… Emeği geçenlere teşekkürler… http://docs.google.com/present/view?id=dggs8d2k_24gmwzc5c3 bağlantıyı tıklarsanız sunu açılacaktır.

Diğer doküman ve linklerini kısa süre sonunda bu sitede bulabileceksiniz.

Sınava katılacak yönetici adaylarına sıkı bir çalışma dönemi tavsiye ederken, şimdiden başarılar dilerim.


Yönetmeliğin tamamı için: http://tokat.meb.gov.tr/sinav/2009/ATAMA/20090813-2.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz kaydedilmiştir. İncelendikten sonra yayımlanacaktır.